Retten til liv og utvikling

elin

Fra Lucy Smiths barnerettighetsdag.

Lucy Smiths barnerettighetsdag 2017 handlet om barns rett til liv, overlevelse og utvikling.

I FNs barnekonvensjon ser artikkelen, som er nummer seks, slik ut:

1. States Parties recognize that every child has the inherent right to life.

2. States Parties shall ensure to the maximum extent possible the survival and development of the child.

Det er ett av barnekonvensjonens fire grunnleggende prinsipper. Men hva innebærer retten til liv og utvikling?

Les mer om Lucy Smiths barnerettighetsdag 2017 her.

Retten til liv og overlevelse er i stor grad knyttet til generelle helsespørsmål som for eksempel vaksiner, men også forebygging av selvmord. FNs barnekomité har også begynt å sette fokus på klimaspørsmål, og man kan tenke seg at artikkel 6 kan få betydning som et støtteargument saker om miljøskader.

Samfunnets svikt og svik

Spesielt aktuell er artikkelen nå som høringsfristen til Barnevoldsutvalgets rapport «Svikt og svik» nærmer seg. Utredningen dokumenterer svært alvorlige mangler i samfunnets beskyttelse av barn som er utsatt for vold, seksuelle overgrep og omsorgssvikt.

I flere av sakene har barnet mistet livet eller blitt påført store varige skader. Svikten i samfunnet evne til å beskytte barns liv er så omfattende at det må stilles spørsmål ved om Norge bryter sin plikt til å beskytte barns liv og utvikling. Det er svært alvorlig.

Skal ha stor betydning

Som et grunnleggende prinsipp skal artikkel 6 ha stor betydning og på samme måte som prinsippet om barnets beste, om ikke-diskriminering og retten til å bli hørt skal den legges til grunn for tolkningen av alle barnekonvensjonens rettigheter.

Det er gode grunner til at denne artikkelen er en av de grunnleggende prinsippene.

Vi mennesker er langt fra ferdige når vi blir født. Vi har mye å lære før vi kan klare oss selv. Vi trenger å utvikle oss. Det er en grunnleggende forutsetning for oss som mennesker. Kroppen, følelsene, intelligensen, samspillet med andre, læring og forståelse.

Barndommen er uten sammenlikning den perioden hvor mennesket utvikler seg mest, og vi må legge til rette for at hvert enkelt menneske får utviklet seg best mulig. Retten til utvikling er det prinsippet som skal sikre at vi også vurderer hvordan våre beslutninger påvirker barnets fremtid, og sikre at avgjørelser nå også er bra for barnets utvikling fremover.

Dersom forholdene ligger til rette for et barn er barndommen en reise i utvikling og muligheter.

Omsorg står helt sentralt

Barnets utvikling og god omsorg er nært knyttet til hverandre. Fravær av god omsorg; omsorgssvikt, vold og overgrep fratar barn rett til utvikling.

God omsorg, og beskyttelse mot vold og overgrep, er også grunnleggende elementer i hva som er barnets beste. Barnets muligheter, eventuelt manglende muligheter, til å utvikle seg kan være en avgjørende del av vurderingen av hva som vil være til barnets beste i fremtiden.

På denne måten kan retten til utvikling være det verktøyet som sikrer at tiltakene går i riktig retning.

Likevel er barnets rett til utvikling en ganske usynlig artikkel. Den burde brukes mye mer. Artikkelen treffer kjernen i hva som er viktig for barn. Vi må bruke den som et verktøy i høringsuttalelser, utredninger, enkeltsaker, planer og strategier.

Ta i bruk artikkelen

Bestemmelsene i barnekonvensjonen utgjør en helhet som vi må se på samlet, ikke minst er de grunnleggende prinsippene viktige for alle de andre rettighetene, enten de er fastsatt i barnekonvensjonen eller i annen norsk rett.

Oppfordring fra oss i Barneombudet er at man skal ta i bruk retten til utvikling i arbeidet med barns rettigheter, i drøftelser, i utredninger, i høringsuttalelser og i individuelle saker. Artikkel 6 er et verktøy som skal sikre barns optimale utvikling og er derfor svært viktig i barns liv.

Elin Saga Kjørholt, seniorrådgiver

 

Dette innlegget ble publisert i barn, Rettigheter, Vold og overgrep. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s