#WatchOut GPS-klokker til barn med alvorlige sikkerhetshull

caleb-woods-182648Stadig flere barn går rundt med en smartklokke på armen. En liten mobiltelefon som lar foreldre vite til enhver tid hvor barnet er. Jeg har vært skeptisk til utviklingen, og pekt på nedsatt privatliv for barnet. I dag ble jeg enda bekymret. Forbrukerrådet slapp nemlig en rapport som viser at sikkerheten til klokkene er altfor dårlig. Det er bekymringsfullt at klokkeprodusentene ikke har god nok sikkerhet på noe så sensitivt som live-overføring av barns stedsdata. 


Forbrukerrådets tester har funnet kritiske sikkerhetsfeil i tre av fire apper og klokker.

– To av fire klokker i undersøkelsen har feil som lar andre ta kontroll over klokken. Ikke bare kan uvedkommende se hvor barnet er, hva de heter og hvordan de ser ut, men de kan også bruke klokken til å oppnå kontakt med barnet uten at foreldre får vite om det.

– Én klokke lar også foreldre, eller en fremmed med god datakompetanse, overvåke lyden til klokkens omgivelser uten at den som bærer klokken kan vite det. Så selv om ditt barn ikke bruker en slik klokke, kan fremmede potensielt lytte til samtalene barnet ditt har med alle som har en slik klokke.

– Klokkene kan gi en falsk trygghetsfølelse. De markedsføres med funksjoner som en SOS-knapp som barnet skal ha mulighet til å bruke hvis det trenger hjelp, eller en geofencing-funksjon som skal sende ut en advarsel hvis barnet går utenfor et bestemt område. Ingen av dem fungerer som de skal.

I tillegg er det generelt lite respekt for forbrukerrettigheter. Det er vanskelig, noen ganger umulig, å få slettet kontoer og data. Én av klokkene sender ukryptert data til Kina, en annen åpner for å bruke data fra barnets klokke til markedsføring.

Dette foregår i et marked som det er vanskelig å orientere seg i. Eksempelvis selges samme produkt under flere navn.

Alle produsentene hevder i dag at de enten har fikset feilene som er påpekt i undersøkelsen, eller at de er i ferd med å gjøre det. Forbrukerrådet er skeptisk til svarene. De tviler på at problemene ved klokkene lar seg løse så enkelt som de norske distributørene hevder.

Tenk deg om to ganger før du kjøper en slik klokke. Foreldre må respektere at de ikke alltid kan få vite alt barna gjør.

Anne Lindboe, barneombud

Dette innlegget ble publisert i barn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s