– Regjeringen ser ikke alvoret i vold mot barn

anne på tv2
I dag la regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett for 2018. Der sviktes de mest sårbare blant oss.

Helt siden opptrappingsplanen mot vold og overgrep ble lagt frem i 2016, har vi etterlyst større bevilgninger. Det har ikke manglet på gode målsetninger, men bevilgningene har vært skuffende. I dag håpet vi på et løft på nærmere 500 millioner, men voldsfeltet ble avspist med en økning på 54 millioner. Det er en hån mot barna. Det virker som om regjeringen ikke ser alvoret i vold mot barn.

Trass i at Barne- og likestillingsdepartementet løfter fram bevilgningen til opptrappingsplanen mot vold som en satsing, er dette langt i fra en god nok oppfølging av planen Stortinget har vedtatt. Regjeringen må satse mye mer på forebyggende tjenester, som skolehelsetjenestene og helsestasjoner.

I dagens budsjettforslag er det ingen øremerking av nye midler til helsestasjonene.

I tillegg savner vi blant annet midler til flere barnevoldsleger på sykehusene, og en større styrking av barnevernet.

 

Dårlig investering i fremtiden
Verdens helseorganisasjon (WHO) har de siste årene rettet oppmerksomhet mot forebygging av vold mot barn. Under Barneombudets Høynivåmøte mot vold mot barn hadde vi besøk av Dr. Dinesh Sethi, leder av WHO Europas program for forebygging av vold. Han pekte på samfunnets store kostnader ved ikke å gjøre noe for å forebygge vold mot barn, og at kostnadene er like store som ved de fire store folkesykdommene. Regjeringens manglende satsning er altså en særs dårlig investering i fremtiden.

Vi må unngå at barn utsettes for vold, og oppdage det tidlig hvis det skjer. Det krever en storstilt satsing. Stortinget har vedtatt denne satsingen, nå må Regjeringen følge opp.

 

Bakgrunn:

Stortinget vedtok i forrige periode en opptrappingsplan mot vold og overgrep, etter modell av opptrappingsplanen for psykisk helse. Opptrappingsplanen for psykisk helse gikk over ti år, og det var enighet om å investere 6, 4 mrd kr i denne perioden. Tilsvarende beløp nå vil utgjøre ca. 1 milliard per år i ti år. I Stortingsvedtaket heter det at det skal følge øremerkede midler med planen. Dette finner vi ikke igjen i Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018.

 

Dette innlegget ble publisert i barn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s