Barneombudet i FN

Anne i FNDenne uka står barns rettigheter på dagsorden hos FNs generalforsamling. Det norske barneombudet er i New York for å hjelpe barn i flere land med å få barneombud.

9. oktober arrangerte vi i Barneombudet et seminar i FN sammen med UNICEF og den norske og den chilenske FN-delegasjonen. Målet med seminaret var å spre kunnskap om hvordan et barneombud kan fungere, og å inspirere flere land til å opprette barneombud. Vi ville få til diskusjoner om hvorfor et barneombud er viktig for å sikre at barn blir hørt, og for å styrke innsatsen på viktige områder. Dette er områder som handler om å stanse vold, overgrep og mobbing.

Det norske barneombudet ble opprettet i 1981 og var verdens første, og det har gjennom mange år vært stor interesse for å lære av våre erfaringer. Derfor har Barneombudet hjulpet til med å opprette barneombud i mange andre land. Til sammen er det nå over 70 land som har barneombud eller liknende institusjoner.

9.-11. oktober diskuterer FNs generalforsamling barns rettigheter. Derfor er mange som jobber med barnerettigheter samlet i FNs hovedkvarter i New York disse dagene.

FNs barnekomité, ekspertgruppen som følger med på hvordan alle land i verden oppfyller barnekonvensjonen, anbefaler at alle land har barneombud. I 2015 ble FNs bærekraftsmål (Sustainable Development Goals) vedtatt. Målene gjelder for alle land i verden, og skal sikre bærekraftig utvikling fram mot 2030. FN har hatt liknende mål tidligere, men nå er det satt klarere mål om oppfyllelse av barns rettigheter, og om sterke institusjoner, for å sikre at menneskerettighetene blir fulgt opp skikkelig. Dette gjør det mer relevant enn noen gang å informere andre land om barneombudsordningen, som nettopp kan bidra til å sikre dette.

Dette innlegget ble publisert i barn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s