6 % av norske barn har vært utsatt for grov vold – Vi må orke å høre på dem

Det er vondt å høre om barn som utsettes for grov vold, seksuelle overgrep, omsorgssvikt og endog drap. Men vi må orke det, for dette dreier seg ikke om oss. Det dreier seg om barna som lever midt i dette. Barn som er konstant redde.

Dessverre er de langt flere enn de fleste tror. Mer enn 60.000 barn, altså seks prosent av norske barn har vært utsatt for grov vold. Disse barna finnes der vi er. De bor i gata di, de går i barnehagen, de sitter i klasserommene, de kommer til helsestasjonen, tannlegen, fastlegen og til legevakt og sykehus. De finnes overalt rundt oss, og vi har alle et ansvar for å se dem, bry oss om hvordan de har det og orke å ta imot deres historier.

En av de grove tingene Barnevoldsutvalget påpeker, er at i mange saker så snakker ikke de voksne i hjelpeapparatet med barna i det hele tatt. Da blir det vanskelig å avdekke omfanget. Barna ender med å ikke få hjelp.

Les hele rapporten fra Barnevoldsutvalget her.

Vi arrangerte en høring med unge voksne som har opplevd vold og seksuelle overgrep. Les rådene fra våre eksperter her.

Ingen tid å miste

Barna som står i dette hver dag har ingen tid å miste. Fysisk og psykisk vold forstyrrer barnets utvikling. De er i konstant beredskap, blir utrygge og har problemer med å skape gode relasjoner til andre mennesker. Vi som voksne har et ansvar for å sørge for at barna har gode muligheter til å si fra. De må få et språk som hjelper dem med det, og de som jobber med barn må få den kunnskapen som trengs.

Barnevoldsutvalget dokumenterer det vi som jobber mot vold, overgrep og omsorgssvikt ser i jobben vår hver dag. Barn blir sviktet. De fortsetter å leve i forferdelige situasjoner selv om vi voksne vet, eller burde vite, hvordan de har det. Vi kan ikke, og skal ikke, akseptere det.

Leserinlegg: Nokre sår gror ikkje

Både barna og samfunnet tjener på at det forebygges

Stortinget må sette av mye mer penger til arbeidet mot vold mot barn enn i dag. I forbindelse med NOU-en er det gjort en analyse som viser at vold mot barn koster samfunnet flere titalls milliarder kroner. Det vil si at det er mye å spare på å forebygge og å finne disse barna. Det tjener samfunnet på – og ikke minst de barna som får hjelp.

Myndighetene har et særlig ansvar, og de må handle nå. Men vi har alle et ansvar, vi må orke å se og vi må tørre å spørre.

Elin Saga Kjørholt, seniorrådgiver hos Barneombudet

Dette innlegget ble publisert i barn, Helse, Vold og overgrep. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s