Tør vi ikke spørre om voksne krenker elever?

lastaa

Er det slik at vi ikke tør å la spørsmålet om voksnes krenkelser stå i Elevundersøkelsen? Foto: Colourbox

Det er mer vanlig enn vi ønsker at lærere eller andre voksne på skolen trakasserer barn. Når Elevundersøkelsen for 2016 i disse dager ferdigstilles får vi ikke vite hvor mange elever som utsettes for dette.

 

OBS! Utdanningsdirektoratet har svart på brevet som er omtalt i denne bloggen, og har lovet at de vil ta inn igjen spørsmålet om krenkelser fra voksne. Les mer her.

I Elevundersøkelsen for 2015 rapporterte 574 elever om opplevelser med trusler eller vold fra voksenpersoner på skolen.

Dette burde skapt forargelse og handling. I stedet er spørsmålet fjernet fra undersøkelsen. Elever som svarer at de blir mobbet av voksne på skolen får ikke oppfølgingsspørsmål om dette også skjer fysisk.

Barneombudet har nå sendt et brev til Utdanningsdirektoratet hvor vi ber om en tilbakemelding på hvorfor spørsmålet nå er utelatt.

Les brevet vårt her.

Hva vet vi?

Elevundersøkelsen utføres av Utdanningsdirektoratet og skal kartlegge hvordan elever har det på skolen.

Elevundersøkelsen for 2015 forteller at 7 878 elever ble slått, dyttet, sparket eller holdt fast slik at de ble redde to eller tre ganger i måneden eller mer. Som oftest står andre elever bak.

574 av disse elevene forteller at voksne på skolen sto bak, og utsatte dem for slag, dytting, spark eller holdt dem fast.

I Elevundersøkelsen 2016 blir ikke elevene lenger spurt om voksne på skolen krenker dem fysisk. Vi kan ikke la fysisk vold, krenkelser og trusler fra voksen i skolen gå under radaren når det psykiske og fysiske skolemiljøet skal måles. Til det er denne problemstillingen for alvorlig.

Elever som opplever mobbing fra medelever får oppgi om dette også skjer i form av slag, dytting eller fastholding, mens dette oppfølgingsspørsmålet ikke kommer til de som opplever mobbing fra voksne.

Selv om spørsmålet er fjernet fra undersøkelsen, er problemet neppe fjernet fra elevenes skolehverdag.

Les flere blogginnlegg om skole fra fagbloggen.

Barn blir ikke trodd

Barneombudet får stadig inn henvendelser fra barn som har opplevd å bli utsatt for vold eller alvorlige krenkelser fra voksne på skolen. Både elever og foreldre forteller om hvor vanskelig det er å ta opp denne type problemstillinger med skolen ledelse.

Elever som sender oss spørsmål på Spør Barneombudet opplever at de ikke blir trodd. De samme tilbakemeldingene har vi fått i våre ekspertmøter med barn som har erfaring med mobbing og krenkelser i skolen.

Barns har rett til en trygg skolehverdag

Det er ingen uenighet om at alle barn har rett på en trygg og god skolehverdag fri fra mobbing og krenkelser. Det er tydelig beskrevet opplæringsloven.

Informasjonen den årlige elevundersøkelsen gir skal blant annet si noe om tiltakene som settes i gang er vellykkede. Barna skal høres og tas på alvor gjennom denne undersøkelsen jamfør artikkel 12 i barnekonvensjonen.

Å sikre retten til et trygt, godt og inkluderende skolemiljø er nødvendig for å oppfylle FNs krav om forbud mot alle former for vold, jf. barnekonvensjonen artikkel 19.

Hva gjør vi med det vi vet?

Tallenes tale fra 2015 var klare. Barn opplever vold og krenkelser fra voksne i skolen.

Det må få konsekvenser for voksne som jobber i skolen hvis de bryter loven og krenker elever. Det må derfor legges til rette for at elever og foreldre våger å si ifra til skolen eller skoleeier hvis de opplever krenkelser fra voksne på skolen.

Det er derfor underlig at Utdanningsdirektoratet i årets elevundersøkelse ikke lenger stiller spørsmål om fysiske krenkelser fra voksne.  Det vi ikke vet, kan vi ikke gjøre noe med.

Helene Kløcker, seniorrådgiver

Dette innlegget ble publisert i barn, Rettigheter, skole, Vold og overgrep. Bokmerk permalenken.

2 svar til Tør vi ikke spørre om voksne krenker elever?

  1. Ingrid lund sier:

    Fantastisk flott og viktig at dere løfter frem dette! Beste hilsen Ingrid Lund, Professor i spesialpedagogikk ved Universitetet i Agder.

    Liker

  2. Dette har vært en gjenganger fra år tilbake — Lærerne beskytter hverandre , og de som er foreldre har kanskje ikke mot å ta igjen , eller opplever at det blir verre for deres barn — Hvor er rettighetene for disse foreldrene som prøver å forsvare sine barn ..Og hva med Barna ?????

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s