Barneombudet samarbeider med UNICEF om å spre barneombudsordningen

unicef.jpg

Barneombud Anne Lindboe på plass i New York for å diskutere barneombudsordningen.

Mandag og tirsdag denne uken har Barneombudet vært i New York. Her deltar vi på et seminar om hvordan UNICEF i samarbeid med oss, og andre likende institusjoner i andre land, kan jobbe for å få på plass gode barneombudsordninger i flere land.

 

Det norske Barneombudet ble opprettet i 1981. Siden har mer enn 70 land i verden opprettet barneombud eller tilsvarende institusjoner.

Barneombud er viktige fordi de følger med på om statene faktisk følger opp barnekonvensjonen, ikke bare sier at de gjør det.

FN styrker innsatsen

Noe av grunnen til at FN-organisasjonen UNICEF nå ønsker å styrke arbeidet for å få på plass gode, uavhengige barneombud i flere land er de nye bærekraftsmålene som FNs generalforsamling vedtok i fjor høst.

Målene gjelder for perioden 2015-2030, og er en del av en plan for å gjøre verden til et bedre sted for alle i 2030. Dette vil man oppnå blant annet gjennom, å sikre bærekraftig økonomisk vekst, redusere fattigdom og styrke menneskerettighetenes stilling.

Bærekraftsmål nummer 16 handler om at statene skal være ansvarlige. Det betyr blant annet at de skal følge opp de forpliktelsene de har etter barnekonvensjonen, og sørge for at det finnes institusjoner som overvåker at barnekonvensjonen og de andre menneskerettighetene blir fulgt.

Selv om FNs barnekomite og UNICEF har jobbet med dette i mange år allerede, gjør det at ansvarliggjøring av stater har blitt et eget bærekraftsmål, at arbeidet må prioriteres enda høyere.

Barneombudet bidrar i flere land

Barneombudet har et internasjonalt prosjekt finansiert av Utenriksdepartmentet for å bistå land som ønsker å opprette barneombud eller styrke det barneombudet de allerede har.

For tiden samarbeider vi med Vietnam, Kasakhstan, Tadsjikistan, Tunisia, Malawi, Peru, Argentina, Chile og Bulgaria. Utfordringene landene står overfor er veldig ulike, og kan handle om hvordan man kan etablere et barneombud eller hvordan et barneombud kan jobbe med bestemte temaer.

Uansett ser vi at samarbeidene gir gode resultater.

Barneombudet kan ikke følge opp hvert enkelt land hele tiden, og i landene vi samarbeider med er UNICEF veldig ofte en viktig partner for både myndighetene og oss. Vi er glade for at UNICEF nå ønsker å prioritere dette arbeidet enda høyere, for det vil kunne ha stor betydning for å sikre at barns rettigheter blir fulgt.

Så hvorfor trenger alle land et barneombud?

Nesten alle land i verden har ratifisert, altså lovet å følge, barnekonvensjonen. Det er stor enighet mellom alle land i verden om at barns rettigheter er viktige.

Samtidig vet vi at barn over hele verden opplever at deres rettigheter blir brutt. Det er dette som kalles implementeringsgapet – den store avstanden mellom rettigheter som staten har gitt barn på papiret og den virkeligheten barna faktisk lever i.

For å tette dette gapet, er det viktig at det finnes overvåkningsorganer som følger med og for eksempel kan si fra når barn:

  • blir glemt når politikere skal ta viktige avgjørelser
  • ikke har mulighet til å si fra om vold og overgrep hjemme eller på skolen
  • ikke får den beskyttelsen de skal ha av politi eller barnevern

Det er barneombudene, og liknende institusjoner, som har den viktige rollen å forsøke å få myndighetene i landet til å følge opp barnekonvensjonen.

Anders Cameron, seniorrådgiver

Dette innlegget ble publisert i barn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s