GPS-sporing av barn er ikke greit

GPS-sporing

Foto: Colourbox

Ny teknologi gir foreldre store muligheter i å krenke barns privatliv. Barneombudet anbefaler å ikke GPS-spore små og store barn. Det beste verktøyet en kan bruke for å skape trygghet er tett dialog og oppfølging.

Med jevne mellomrom dukker det opp tjenester som gir foreldre mulighet til å GPS-spore barn.

Alle barn skal få lov til å ha hemmeligheter. Det gjelder enten om de er 5 år eller 16. Kanskje svinger de innom kjæresten på veien eller går på epleslang. Dette er en helt naturlig del av det å vokse opp.

Barnekonvensjonen og foreldreansvaret

Barnekonvensjonens artikkel 16 gir alle barn rett til et privatliv. Barn  og unge vi snakker med er også veldig opptatt av at dette må respekteres.

Det er foreldrene som har ansvar for barna sine. Ekstra innblanding i barnets privatliv er nødvendig dersom en er veldig bekymret for at barnet kan være utsatt for fare. Men det må være en reell bekymring. En generell bekymring for farer i verden er ikke nok til å starte overvåking av barn.

«Hei, jeg er en jente på 16 år. For litt siden fant jeg ut at foreldrene mine hadde brukt sporingssystem i telefonen min til å finne ut av hvor jeg befant meg til ALLE tider. Noe jeg ikke hadde noen anelse om, og som gjorde meg veldig ubekvem. Er dette virkelig lov!?» ( Jente, 16, spørsmål på Spør barneombudet)

Barns utvikling og selvstendighet

Barn har ulike roller. I noen situasjoner er de venner, i noen er de elever, og i noen er de barna dine. Det er en vesentlig del av et menneskes liv å kunne påvirke informasjonsflyten mellom alle rollene en har. Dette gjelder også barn. GPS-overvåking av frarøver  dem disse viktige erfaringene.

Dersom barn vokser opp med overvåking og stadig innblanding som et akseptabelt virkemiddel er det mye som tyder på at dette kan få uheldige følger. For hvor selvstendig blir du dersom noen hele tiden ser hva du sier, gjør og tenker?

GPS-sporing kan skape falsk trygghet og frykt

Denne formen for overvåking kan gi en falsk trygghet. GPS-sporing gjør for eksempel ikke barn mer oppmerksomme i trafikken. En kan ikke gi barn trygghet gjennom en dings.

Slik overvåking kan også skape frykt. Mange barn vil finne måter å unngå sporingen på. Dette gjør det ekstra farlig.  Som foreldre bør vi jobbe for at barna kommer til oss naturlig når de har problemer. Overvåking kan bidra til det motsatte av trygge barn.

Vi i Barneombudet vil derfor fraråde foreldre å ty til denne formen for inngripen i barns privatliv. Barn trenger foreldre som er tydelige, oppmerksomme og tilstede. De trenger også kjærlighet og at de voksne som skal beskytte dem, ikke krenker deres rett til privatliv.

Den beste metoden for å beskytte barn er tett dialog. For målet helliger ikke alltid middelet. I alle fall ikke når det gjelder GPS-sporing av barn.

Thomas Wrigglesworth, Seniorrådgiver

Dette innlegget ble publisert i barn, Personvern, Rettigheter, Ungdom og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s