Er kroppen min ødelagt nå?

baby_doctor

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Dette lurer barn på når de har blitt utsatt for seksuelle overgrep eller annen vold. Da er det fint at en lege kan undersøke kroppen og fortelle at den er like hel som før.

Sånn er det dessverre ikke i dag. I dag får bare to av ti barn en medisinsk undersøkelse når de kommer til barnehuset. Ved ett av de ti barnehusene fikk kun syv prosent av barna en helseundersøkelse i 2015.

Dette er skammelig og uholdbart. Ingen ville akseptert at voksne ikke fikk helseundersøkelser etter å ha blitt utsatt for vold og overgrep.


Sikring av spor på kroppen

En medisinsk undersøkelse er viktig for å dokumentere fysiske merker etter vold. Det kan også sikre eventuelle DNA-spor til en eventuell rettssak.

Ofte finner legen ubehandlede helseplager under disse undersøkelsene. Mange av barna har levd i dysfunksjonelle familier som ikke har klart å følge opp barnet verken hos lege eller tannlege.

Barn har ofte tillit til leger. De forteller ofte om overgrepet mens de blir undersøkt av legen. En undersøkelse av kroppen kan gi et naturlig utgangspunkt for at barnet kommer med mer informasjon om overgrepet.

«Ingen ville akseptert at voksne ikke fikk helseundersøkelser etter å ha blitt utsatt for vold og overgrep.»

Trenger mer spesialkompetanse på feltet

Legene som foretar medisinske undersøkelser av barn utsatt for vold og overgrep bør ha spesialkompetanse i det vi kaller sosialpediatri.

En hovedårsak til at det gjøres så få medisinske undersøkelser på sykehus og barnehus er nettopp mangelen på leger med denne spesialkompetansen.

I barneombudet har vi flere ganger de siste årene vært i kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet om dette.  Vi har også kommet med forslag til hvordan dette kan løses.

Samarbeid og deling

Sykehusene skal samarbeide med barnehusene om de medisinske undersøkelsene. Sykehusene må derfor sette av ressurser til å utdanne og ansette sosialpediatere.

Dette har sykehusene allerede fått i  oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet. Men, sykehusene prioriterer ikke dette høyt.


Sykehusene må handle

Det er ikke holdbart at det tar så lang tid å få ansatt sosialpediatere. Mens tiden går er det barn som ikke får kvalifiserte undersøkelser av kroppen og ikke får vite om den har blitt ødelagt for alltid. Vi snakker om barn som ikke får den helsehjelpen de har rett til.

Kanskje må retten til helseundersøkelser etter vold og overgrep presiseres i lovverket?

Slik det er i dag vil mangelen på helseundersøkelser være en ekstra stor belastning for de barna som har blitt utsatt for noe av det groveste et barn kan oppleve.

Tone Viljugrein, seniorrådgiver hos Barneombudet

 

Dette innlegget ble publisert i barn, Helse, Vold og overgrep og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s