Flere 16-åringer får stemme i kommunene

NorgeskartStadig flere kommuner innfører stemmerett for 16-åringer i folkeavstemningene om kommunesammenslåing.

Etter en foreløpig opptelling gjort av Barneombudet har over 50 kommuner bestemt at 16-og 17-åringer skal få stemme ved en folkeavstemning. Og tallet stiger.

Stadig flere kommuner arrangerer folkeavstemninger våren 2016, og trenden er helt klart at 16- og 17-åringene innlemmes.

– Det er utruleg viktig at ungdomane seier kva dei meiner. Dei er framtida og skal leva med vedtaket lengst, seier kommunepolitikar Otto Galtung (KRF) i Jondal til Hardanger Folkeblad.

Budskapet fra  Galtung i Jondal og frå alle kommunene som tar med 16-åringene er tydelig:  ungdom har meninger om fremtidens kommune som bør telle sammen med vokses meninger.

Barneombudet og stemmerett for 16-åringer
Barneombudet har i lang tid jobbet for å senke stemmeretten til 16 år. Flere ser nå at å senke stemmeretten er riktig og viktig.

Sammen med blant andre Landsrådet for norske barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) fikk vi gjennomslag for å holde forsøk med stemmerett for 16-åringer i 2011 og i 2015.

Resultatene har vært gode. Og nå ser det ut som om stadig flere kommuner finner det naturlig å innlemme 16- åringene i lokalpolitikken.

Voksnes modningsprosess
Da vi for alvor begynte å snakke om stemmerett for 16-åringer på midten av 2000-tallet ble vi noen ganger til dels latterliggjort. Mange voksne, konkluderte kjapt med at 16- og 17-åringer er for umodne til å stemme.

Siden har flere argumentert for at 16- og 17-åringer er modne nok, men at stemmerett må av prinsipp være samme alder som myndighetsalderen.

Vi mener det er lite innovativt. Det er dessuten nok av eksempler i norsk valghistorie på at stemmerett og modenhetsalder ikke alltid har vært lik.

NRK: – 16-åringene stemmer som folk flest

Når stadig flere kommuner tar med ungdom tyder det på at mange voksne selv har gått gjennom en modningsprosess. For mange faller det nå helt naturlig å tenke at de som skal leve med endringene skal få være med å bestemme de endringene.

Unges meninger skal telle
16- og 17-åringer er modne nok, og med god informasjon og refleksjon kan de ta politiske valg på lik linje som voksne.  For er det egentlig et krav om at en skal vite absolutt alt om politikk for å stemme? I så fall er det litt underlig siden vi ikke krever dette av voksne.

Vi trenger unges stemmer for å gi dem eierskap til fremtiden sin. Derfor er det inspirerende å se at stadig flere kommuner vil ha med 16-åringene når de skal lage nye kommunegrenser.

Thomas Wrigglesworth, seniorrådgiver

Dette innlegget ble publisert i Medvirkning og deltakelse, Politikk, stemmerett, Ungdom, Valg og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s