Aldersgrenser i sosiale medier

hånd - someKan 11-åringer være på Facebook? Kan Norge får en 16-års grense i sosiale medier?

Barneombudet får mange spørsmål fra barn og unge om aldersgrenser i sosiale medier som Facebook og Snapchat. Dette er et tema som opptar mange.

Det er ikke så rart. Sosiale medier har kanskje blitt den viktigste sosiale arenaen, som naturligvis også yngre barn ønsker tilgang til. Men hva sier egentlig loven om aldergrenser på sosiale medier?

Nylig ble det kjent at EU åpner for en 16-års grense. Er det slik? Her er en liten gjennomgang av problemstillingene:

Hvorfor aldersgrenser?
Store og kjente tjenester som Facebook, Instagram, Youtube og Snapchat (lenker til aldersgrenser) har alle aldersgrenser på 13 år. Dette er en grense som er satt av disse tjenestene selv, på bakgrunn av lovene i landet de kommer fra, USA.

FNs barnekomité, som overvåker hvordan statene overholder barnekonvensjonen, er kritiske til bruk av aldergrenser.

Aldersgrenser tar ofte ikke høyde for at barn med samme aldre kan ha helt forskjellige modenhetsnivå og forutsetninger for å forstå og mestre et gitt tema.

Samtidig innser barnekomiteen at det er vanskelig å komme utenom aldersgrenser.

Hva sier lovene i Norge?
Medietilsynet gir noen anbefalinger til foreldre om aldersgrenser i sosiale medier:

Det finnes ingen norske lover som bestemmer hvilke aldergrenser som gjelder for de ulike sosiale mediene. Vi anbefaler at du tar hensyn til egne barns modenhet og de aldersgrensene tjenestene selv har satt.

Mange barn bruker sosiale medier som har en høyere aldersgrense enn det de selv har. Hvis barn utgir seg for å være eldre enn de er, må de være forberedt på at andre kan oppfatte dem som eldre og behandle dem som det. Dette er det viktig at du som voksen formidler.

Barn er forskjellige og det er derfor vanskelig å anbefale en konkret aldersgrense for ulike tjenester. Enkelte sosiale medier har tydelige aldersgrenser mens andre ikke har dette.

Kan barn under 13 år være på Facebook?
Det finnes ingen eksakte tall, men det er vårt inntrykk at mange barn under 13 år har egne profiler i sosiale medier der aldersgrensen er 13 år. Hvis det blir oppdaget at de er under 13 år, risikerer de å bli kastet ut av tjenesten.

Barneombudet legger seg ikke opp i at det er barn under 13 år på disse tjenestene. Vi synes dette er noe barnet og foreldre selv bør bli enige om.

Medietilsynet har for øvrig mange gode råd til foreldre veiledning av barn og sosiale medier.

Barneombudet er mot 16-årsgrense
Før jul ble det kjent at det kan bli 16-års grense på sosiale medier i Europa og Norge. Barneombudet er sterkt i mot en høy aldersgrense på sosiale medier. Men det er ikke veldig sannsynlig at det kommer til å skje.

EU vedtok en ny personvernforordning før jul. Den nye lovgivningen skal ivareta europeiske borgeres personvern i en global verden, og inneholder mange viktige tiltak. Datatilsynet har gjort rede for noen av disse tiltakene i Personvern 2016: Tilstand og trender (PDF).

I arbeidet med personvernlovene ble det foreslått at barn og unge under 13 år må ha godkjenning av foreldre for å opprette en bruker i sosiale medier. Dette ble i siste liten motarbeidet av noen av medlemsstatene som ønsket en høyere aldersgrense.

Resultatet ble at landene selv kan velge den aldersgrensen de selv ønsker mellom 13 og 16 år.

Personvernforordningen blir formelt vedtatt i EU i mars 2016, og skal implementeres i norsk rett innen to år fra den er vedtatt. Norge må da, etter all sannsynlighet måtte velge hvilken aldersgrense som skal gjelde her etter en høringsrunde.

Det er likevel liten grunn til å tro at den vil bli høyere enn 13 år.

Thomas Wrigglesworth, seniorrådgiver

 

Dette innlegget ble publisert i Personvern og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s