Beskytt barn mot abstinenser og senskader

Det må bli en slutt på at nyfødte barn påføres sterke smerter, abstinenser og fare for alvorlige senskader fordi mor mottar legemiddelassistert rehabilitering (LAR).

Nyfødte barn som er blitt utsatt for metadon og subutex (LAR) under svangerskapet skjelver så de får gnagsår. De takler ikke berøring, og sliter med amming. En del av barna får motoriske og nevrologiske senskader, som skader på bevegelse og synet.

Nå krever Barneombudet at kvinner må bruke prevensjon for å få LAR-behandling.

Det har gått snart fem år siden retningslinjen for gravide i LAR trådte i kraft. Helsedirektoratets retningslinje som anbefaler å opprettholde LAR-behandling under svangerskapet. Barneombudet mener retningslinjen er moden for revidering, etter fem år og ny kunnskap.

Her er noe av det vi vet:

Barn eksponert for metadon- eller subutexbehandling i svangerskapet risikerer dårligere finmotorikk og impulskontroll. Det viser studier av forsker Carolien Konijnenberg ved Psykologisk institutt, UiO.

I et brev til Barneombudet skriver Barnelegeforeningen: «Vi mener at vi har nok kunnskap og erfaring i dag til å hevde at LAR-medikamenter under graviditeten innebærer en betydelig risiko for skade på fosterhjernen, med senere dysfunksjon hos barnet til følge, og at dette kan medføre store omkostninger både for den enkelte og for samfunnet som helhet.»

Om lag 40 barn blir hvert år født med sterke abstinenser, som følge av at mor har gått på legemiddelbasering rehabilitering, kjent som Metadon og Subutex. Totalt er ca 500 barn født av mor i LAR-behandling.

Du kan også lese om denne saken i VG:

– Barna utsettes for ekstreme påkjenninger. Det er en utrolig dårlig start på livet, og det er nok i seg selv til å endre på disse retningslinjene.

Da nåværende retningslinje for gravide i LAR var på høring var et argument at vi har lite dokumentasjon på utviklingen til barn eksponert for LAR- medisiner i svangerskapet. Selv om det var dissens i prosjektgruppen som skrev retningslinjen, og mange av høringsinstansene uttrykte skepsis, valgte Helsedirektoratet å anbefale opprettholdelse av LAR-medisiner til gravide. Barneombudet støttet ikke dette. Nå mener vi det er på tide å se på denne saken på ny.

 

Av Anne Lindboe, barneombud

Dette innlegget ble publisert i Helse. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s