Ja til et kompetansesenter for medvirkning

Drawing chart

8 av 10 kommuner ønsker mer kunnskap om å involvere unge i  arbeidet sitt.

Ingen er uenige i at barn og unge skal få delta og medvirke, men det er få som vet hvordan det skal komme i gang.

Barneombudet har spurt landets kommuner om de ønsker mer kunnskap om å involvere barn og unge. Foreløpig har 8 av 10 kommuner svart at de ønsker mer kompetanse. En måte å få dette på, er å opprette et Nasjonalt kompetansesenter for ungdomsarbeid og medvirkning (NAKUM). Dette er foreslått fra aktivitetshuset Tvibit i Tromsø. Tirsdag deltok Tvibit og Barneombudet på et miniseminar på Stortinget om nettopp barns rett til deltakelse og medvirkning.

NAKUM - spørsmål

Kilde:  Spørsmål fra Barneombudet til alle norske kommuner desember 2015.

 

Artikkel 12 er en av de fire hovedprinsippene i barnekonvensjonen, og sier ettertrykkelig at barn har rett til å si sin mening om alt som handler om dem, og at barnas mening skal tillegges vekt.

En rekke forskere viser til de positive resultatene av medvirkning – som tilhørighet, tilknytning, innovasjon og holdninger. Barnekomiteen i Genève gir også uttrykk for at stater skal legge til rette for ressurser og opplæring.

Ingen nasjonal koordinering av medvirkning fra ungdom

Til tross for dette er det ingen som koordinerer kunnskap og kompetanse om medvirkning i Norge. Barneombudet får mange henvendelser fra kommuner, lag og prosjekter som ønsker å lære mer om hvordan de skal involvere ungdom i arbeidet sitt.

Vi har lenge foreslått at det bør opprettes et kompetansesenter for medvirkning. Vi ser for oss et miljø som kan jobbe for at flere skal bli flinkere på å involvere ungdom i form av gode nettressurser og kursing.

Et nasjonalt kompetansesenter – NAKUM
Derfor er vi begeistret for konseptet om Nasjonalt kompetansesenter for ungdomsarbeid og medvirkning (NAKUM) fra Tvibit.  Barneombudet uttrykte som nevnt støtte til et slikt senter på et miniseminar på Stortinget 12. januar 2015.

Det er viktig å påpeke at et slikt senter ikke må ligge i Tromsø. Likevel ser vi verdien i at senteret ligger i et miljø med praktisk erfaring. Vi tror det er viktig at slik kompetanse utvikles i et miljø der medvirkning fra ungdom skjer i det daglige.

Her er tre gode grunner til at Barneombudet mener det bør opprettes et kompetansesenter for medvirkning.

  • 8 av 10 kommuner Barneombudet har vært i kontakt med utrykker at de trenger mer kunnskap i å involvere ungdom i form av kursing og gode nettressurser.
  • Kommunene trenger å mer enn veiledningsmateriell. De trenger i tillegg å møte mennesker og diskutere lokale variasjoner og muligheter.
  • Et kompetansesenter vil kunne bidra til å senke terskelen for å involvere ungdom og gi tusenvis av unge muligheten til å påvirke lokalsamfunnet sitt

Det finnes mange eksempler på ressurs- og kompetansesentre på andre fagområder, som helsesektoren, skolesektoren og på en rekke andre områder. Her skapes det erfaring og kompetanse som er uvurderlig.

Alle som jobber med barn og unge, direkte eller indirekte, trenger kunnskap om hvordan barn og unge kan medvirke på best mulig måte. Barneombudet opplever at det er en rekke sektorer som har fått øynene opp for hvordan barn og unge kan bidra, men som mangler kunnskapen og selvtilliten til å sette i gang med, til å vedlikeholde og å utnytte hele potensialet i barn og unges medvirkning.

Et kompetansesenter som kan bidra med å få ungdom med i prosesser er viktig, riktig og veldig kjærkomment.

Anne Lindboe, barneombud

Dette innlegget ble publisert i Medvirkning og deltakelse, Politikk, Ungdom, ungdomsråd og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til Ja til et kompetansesenter for medvirkning

  1. Olav Bergmål sier:

    Viktig sak. Sveio kommune har Ungdomsråd som fungerer godt. Drives som et hovedutvalg. Sekretær i 20 % stilling. , har egen ungdomsklubb med ansatt voksen coordinator i 20 % stilling , deltar på møtene i hovedutval og formannskapsmøtene /kommunestyre med 2 representantar med tale – og forslagsrett og møtehonorar, deltar på regionale ofg nasjonale konferanser, har midler til disposisjon til bruk, deltar i Erasmus+ prosjekt /Aktiv Ungdom. Og har direkte valg til ungdomsrådet ofg stort utvalg av kandidater som ønske å bli valgt inn .

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s