Hvordan lykkes med ungdomsråd på sykehus?


sykehusRegjeringen vil lytte mer til unge pasienter og stiller nå krav til at alle helseforetak skal opprette ungdomsråd. Men hvordan gjør en det?

God brukermedvirkning har positiv påvirkning på både sykdomsforløp og selvbilde. På samme måte kan mangel på medvirkning forsterke avmakt og følelse av håpløshet.

Nylig lanserte Ungdomsrådet på Ahus og Unge funksjonshemmede retningslinjer for hvordan lykkes med ungdomsråd i helseforetak.

Drømmehagen eller rullator?
Ungdom er ekstra sårbare i helsespørsmål. I overgangen mellom å være barn og voksen må ungdom lære å ta ansvar for egen helse. Da er det ekstra viktig at unge får innflytelse på hvordan helsetjenestene skal legge til rette for dem.

Mads Andreasen, tidligere nestleder i Unge funksjonshemmede formulerte behovet spesielt godt for en tid tilbake i en kronikk i Dagsavisen:

«På sykehus står valget ofte mellom barneavdeling med Drømmehagen og barbieslott, eller voksenavdeling med rullatorer og P1 på fullt volum.»

Ifølge Nasjonal helse og sykehusplan, som ble lansert den 20.november 2015 blir det et krav at alle sykehus skal opprette ungdomsråd. Barneombudet tok til orde for dette i forbindelse med vår rapport Helse på barns premisser i 2014.

Hva skal til for å lykkes?
Barneombudet har jobbet lenge med barn og unges medvirkning. Her er våre korte råd til hvordan få til god medvirkning unge på sykehus:

  • Sykehusledelsen må gå foran og løfte frem ungdomsrådet
  • Ungdomsrådet må ha kompetente koordinatorer
  • Ungdomsrådet må plasseres riktig i sykehusets struktur, slik at de blir både synlige og anvendelige.

Disse tre rådene er bare starten. Nå finnes det flere konkrete råd for helseforetakene. Unge funksjonhemmede og Ungdomsrådet på Ahus har laget et veiledningshefte og et e-læringsprogram med videoer som tar for seg hvordan en kan lykkes med ungdomsråd i helseforetak.

 

 

Realisering av universelle rettigheter 
Både barnekonvensjonens artikkel 12, barnelovens § 31 og grunnlovens § 104 gir barn og unge konkrete rettigheter til å si sin mening og bli hørt.

Barnekonvensjonen er spesielt relevant når det gjelder ungdomsråd. Barnekomiteen i Geneve har utarbeidet en generell kommentar om artikkel 12 som kan hjelpe alle som skal lytte til, og involvere ungdom i arbeidet. Her får en blant annet en konkret beskrivelse for noen grunnleggende krav til at barn skal bli hørt.

Den store jobben begynner nå
Det finnes ingen snarveier til god medvirkning på sykehuset, men man kommer langt med systematisk arbeid over tid.

Veiledningsmaterialet fra ungdomsrådet på Ahus og Unge funksjonhemmede er et godt sted å starte.

Thomas Wrigglesworth, seniorrådgiver i Barneombudet 

 

Dette innlegget ble publisert i Helse, ungdomsråd og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s