Barneloven må fortsatt ha barna i sentrum

Hvordan forvalter vi arven etter barnelovens far Johan Castberg?

Da barneloven ble vedtatt for hundre år siden, var det en revolusjonerende lov som ga barn født i og utenfor ekteskap de samme rettighetene. Stortinget feirer dette hundreårsjubileet med et seminar om de «Castbergske barnelover» i dag. Her vil debatten gå om hvordan vi forvalter arven etter Johan Castberg som er opphavet til barneloven.  

Samtidig har Barne- og likestillingsminister Solveig Horne varslet endringer i barneloven, under tittelen «forslag til endringer i barneloven for å fremme likestilt foreldreskap». Med disse forslagene lar vi foreldrene dytte barneperspektivet ut av sentrum. Det advarer vi i Barneombudet mot.  

Forslagene har vært på høring, og Barneombudet har gått gjennom høringssvarene.

holde hender

Foto: Colorbox.com

Ett av forslagene fra Horne er at delt bosted skal være utgangspunktet ved samlivsbrudd. Kun fem høringsinstanser ønsker denne løsningen. Deres høringssvar legger vekt på foreldrenes rettigheter. 26 høringsinstanser ønsker ikke at delt bosted skal være utgangspunkt i loven. Blant dem er Barneombudet, familievernkontorer, domstoler og andre som ser foreldretvistene i praksis. 

Dagens barnelov er nøytral, og valg av bosted og samværsordninger der foreldrene ikke bor sammen, innebærer at barnets beste skal stå i sentrum. En må finne den løsningen som er til det beste for det enkelte barnet fra sak til sak.

Hornes forslag om at foreldre må være enige i at den som barnet bor hos, kan flytte innenlands får også laber støtte, og heller ikke her står barnets perspektiv i sentrum.

Vi håper at Horne leser høringssvarene godt, og sørger for at barnets beste, ivaretas i Barneloven, slik at vi kan feire de Castbergske barnelover med barnas glede.

Les hele vårt høringssvar her.

Vi har også skrevet forordet til en bok om Johan Castberg, barnelovens far. Forordet finner du her.

Av Anne Lindboe, barneombud

 

 

Dette innlegget ble publisert i Barnelov, Politikk og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s