Valget handler også om barna

Barn på skolen

Barn har ikke stemmerett, og er avhengige av at du som voksen stemmer for dem. Sjekk derfor hvordan partiene i din kommune jobber for barn.

Det er store forskjeller på hvordan kommunene og partiene løser utfordringene barna møter i hverdagen. Tar de politiske partiene barns hverdag på alvor?

Mange saker med stor betydning for barns liv og hverdag avgjøres i kommune- og fylkespolitikken. Her kan du ha en innflytelse nå, ved å huske på barna når du stemmer.

Prinsipper i FNs barnekonvensjon er grunnlaget for Barneombudets arbeid. Nå oppfordrer vi deg som velger til å være med på denne jobben. Når du går inn i valglokalet, ta barnebrillene på og se etter dette:

Gjør kommunen nok for å forebygge mobbing mot barn? Mobbing er veldig skadelig. Vold og seksuelle overgrep rammer barn i hver eneste kommune. Tilbyr kommunene foreldreveiledning? Følger de opp voldsutsatte barn?

Er politikerne du skal stemme på opptatt av at det er nok ansatte i barnehagene? Mange barn sliter med foreldrenes samlivsbrudd. Har kommunen et tilbud til dem?

Hva vil politikerne i din kommune gjøre for barn som lever i fattigdom? Prioriterer de barnevernet? Prioriterer de skolehelsetjenesten?

Mange av flyktningene som kommer til Norge er barn, og de møter mange utfordringer. Hva vil politikerne gjøre for flyktningbarna?

Har kommunene et variert kulturtilbud til barn og unge som er tilgjengelig for alle uansett funksjonsnivå, etnisk bakgrunn eller foreldres inntekt?

Ifølge FNs barnekonvensjon har barn rett til å bli hørt. Vil politikerne i din kommune gi barna innflytelse over politikken? Vil de gi 16-åringene stemmerett, slik at de kan stemme selv neste gang?

Barn trenger voksne som tar gode valg på deres vegne. Husk det, også når du stemmer. Godt valg!

Debattinnlegg sendt til lokalaviser før kommune- og fylkestingsvalget 2015

Anne Lindboe, Barneombud

Dette innlegget ble publisert i Politikk, Valg og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s